"
Nej det är inte Microsoft som ringer
20 juli, 2011
Blir du uppringd av någon som säger att du har virus i datorn och att de representerar Microsoft och ska hjälpa dig ta bort det så är det bluff. Tro det inte, och lämna inte ut ditt IP-nummer.
På missatsamtal.se finns beskrivet hur bedragarna går tillväga:
missatsamtal.se/telefonnummer/001000181/
missatsamtal.se/telefonnummer/001000181/
Jag får frågor varje vecka från folk som har fått mejl från bedragare som vill veta deras bankkonton eller annat. Många är också oroade för att de redan blivit lurade och har klickat på länkar som kan ha gett datorn virus.
Det är nog risk att en del som är oroliga för virus går i fällan när de här uppringande bedragarna lovar att rensa datorn från virus. Vad de istället gör om du lämnar ditt ip-nummer och följer deras instruktioner avslöjar en av dem som kommenterat på missatsamtal.se och var smart och loggade bedragarens försök att snoka igenom hans dator och installera program för att spela in vad som skrivs och ta bilder av skärmen.
Lyckas ett sådant bedrägeri kan bedragaren se vad du skriver när du till exempel loggar in på din bank."
Lyckas ett sådant bedrägeri kan bedragaren se vad du skriver när du till exempel loggar in på din bank."
"
Nu tar kriminella till telefonen för att få kontroll över andras datorer eller få tillgång till kontokortsnummer och pinkoder. Bedragarna talar engelska och säger att de ringer från Microsoft eller ett säkerhetsföretag. De hävdar att de har data som visar att det är problem med din dator och att felet går att åtgärda på två minuter om du bara sätter dig vid datorn.
Men gå inte på bluffen, så här agerar aldrig ett seriöst företag.
- Vi ringer aldrig någonsin upp våra kunder om de inte bett om det innan, säger Magnus Lindkvist, säkerhetschef på Microsoft i Sverige.
- Vi skulle heller aldrig be om ditt lösenord eller be dig uppge någon kontokortsinformation.
På Microsoft är man väl medveten om bedrägerier förekommer i företagets namn. Men fram till nu har Sverige varit förskonat.
- Jag har knappt hört talas om det här förrän den här sommaren, säger Magnus Lindkvist.
Ser du det som ett allvarligt problem?
- Jag anser att alla säkerhetsproblem där våra kunder drabbas är allvarliga.
Vad är de här personerna ute efter?
- De vill i första hand åt dina pengar. Det kan också vara så att de vill ha din dator med i ett nätverk som de kan använda för överlastningsattacker mot andra datorer.
Märker man inte det direkt?
- De flesta virus som kommer med nerladdade datorprogram är vad vi kallar tysta. Det betyder att de inte aktiveras förrän du anger ditt kontokortsnummer.
- När det gäller spam och överlastningsattacker behöver det inte visa sig mer än att din dator är ovanligt långsam just då.
Vad ska man göra om man blir uppringd av en självsäker, påstridig person som hävdar att din dator förstör för andra och måste åtgärdas?
- Vi svenskar vill gärna hjälpa till och är lite konflikträdda, men jag tycker att man ska lyssna på sin magkänsla.
- Antingen kan man be att få namn och telefonnummer för att ringa upp igen. Då kan man ringa företagets växel och fråga efter personer. Eller också kan man lägga på luren.
Enligt artiklar i brittisk press kommer telefonsamtalen oftast från callcenter i Indien. Det stämmer också med rösten som vår medarbetare hörde.
Enligt Microsoft har den här typen av telefonbedrägeri ökat i engelskspråkiga länder ökat. En undersökning företaget gjort bland 7000 datoranvändare USA, Storbritannien, Irland och Kanada visar att 15 procent fått ett samtal av det här slaget. I Irland var siffran högst, här handlade det om 26 procent. Tre procent av dem föll för bluffen, något som i snitt orsakade en förlust 5800 kronor från bankkonton. Kostnaden för att åtgärda problem med datorn efter att programvaran laddats ner låg runt 10 000 kronor.
Kan den som drabbats få något stöd av Microsoft?
- På vår hemsida står vad du kan göra. Men om du tror att du har fått in obehörig kod i din dator hjälper vid dig kostnadsfritt, säger Magnus Lindkvist.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar